Hoe werkt een AED nou eigenlijk?

Wekelijks krijgen ongeveer 300 mensen in Nederland te maken met een hartstilstand, bij zichzelf of in hun omgeving. Het gebeurt vaak in of rondom het eigen huis. Als iemand een hartstilstand krijgt en er reanimatie binnen 6 minuten plaatsvindt, is de kans op overleven zonder blijvende schade het grootst. De Nederlandse Hartstichting vindt het dan ook van levensbelang dat het overal in Nederland mogelijk is, om binnen deze zes minuten alle nodige reanimatie-handelingen uit te voeren. Er zijn al op veel plekken AED’s aanwezig maar nog niet overal. Daarom zijn er ook burgerhulpverleners die eerste hulp kunnen verlenen. Mis je een AED in jouw omgeving? Je kunt altijd een AED kopen. Hoe werkt eigenlijk zo’n AED? We snappen dat het best indrukwekkend uit ziet dus leggen we je het een en ander uit.

Wat doet een AED?

Een AED, een Automatische Externe Defibrillator, is een draagbaar apparaat dat levens kan redden als er sprake is van een hartstilstand bij ernstige hartstoornissen. Omstanders die snel hulp kunnen bieden, vergroten de kans op overleven. De grootste overlevingskansen bestaan wanneer binnen 6 minuten alarmnummer 112 gebeld wordt, reanimatie wordt toegepast én een AED ingezet wordt.

Bij elke hartslag trekt het hart samen door een elektrische prikkel. Bij een hartritmestoornis gaat er iets mis. Het hart kan te snel slaan, te langzaam of juist onregelmatig.  Een AED apparaat geeft daarom een elektrische schok waardoor het hart ‘wakker gemaakt’ wordt. Het hart wordt als het ware opnieuw ingesteld en zal het normale ritme oppakken.

Hoe werkt een AEDapparaat?

Een AEDapparaat wordt gebruikt in combinatie met reanimatie van het slachtoffer. De AED heeft twee elektroden die op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt worden. Als de elektroden aangesloten zijn, wordt eerst het hartritme geanalyseerd door het apparaat. Door middel van een gesproken functie worden instructies gegeven wat er verder moet gebeuren. Het kan zijn dat men door moet gaan met reanimeren óf een electrische schok toe moet dienen. Het is belangrijk deze instructies ALTIJD op te volgen.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *